Alles wat je moet weten voordat je in ondertrouw gaat: een checklist

 Als je denkt dat je klaar bent om te gaan trouwen, is het belangrijk om je eerst in ondertrouw te melden. Maar voordat je dat doet, is het belangrijk om te weten wat er allemaal bij komt kijken. Daarom hebben we hier een checklist voor je gemaakt met alles wat je moet weten voordat je in ondertrouw gaat.


1. Allereerst moet je natuurlijk een aanzoek hebben gekregen. Als je partner je nog niet heeft gevraagd, is het nog niet tijd om in ondertrouw te gaan!


2. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten bij je hebt, zoals je identiteitskaart of paspoort, een uittreksel uit het bevolkingsregister en een geboorteakte.


3. Je moet minimaal 18 jaar oud zijn om in ondertrouw te kunnen gaan. Als je minderjarig bent, moet je toestemming hebben van je ouders of voogd.


4. Als je getrouwd bent, moet je eerst een echtscheidingsprocedure starten voordat je in ondertrouw kunt gaan voor een tweede huwelijk.


5. In sommige gevallen moet je een ‘aring omtrent gedrag’ of ‘vindplaatsbesluit’ aanvragen. Dit is het geval als je een strafblad hebt of in het buitenland woont.


6. Je gaat naar het gemeentehuis waar je in ondertrouw wilt gaan. Je partner hoeft niet mee, maar hij of zij moet wel bereikbaar zijn op het telefoonnummer dat je opgeeft.


7. Tijdens het gesprek met de ambtenaar ga je alle documenten laten zien en krijg je alle informatie over wat er verder nog moet gebeuren. De ambtenaar zal ook je trouwdatum vastleggen en een afspraak maken voor de voltrekking van het huwelijk.


8. Als alles in orde is, krijg je een ‘huwelijksattest’. Dit is een officieel document waarmee je aantoont dat je in ondertrouw bent gegaan.


9. Het is verstandig om een kopie van het huwelijksattest bij je te dragen, zodat je kunt aantonen dat je toestemming hebt om te trouwen.


10. Vanaf het moment dat je in ondertrouw gaat, heb je 12 maanden de tijd om te trouwen. Als je niet binnen die tijd trouwt, moet je opnieuw in ondertrouw gaan.